Ilmastonmuutoksesta

Tässäkö totuus ilmastomuutoksesta?

Tieteen kuvalehden etusivu, kristityssä Suomessa, ajatelkaa nyt! tiede yllyttää ihmisiä: olemaan tekemättä lapsia, Jos lapsi jää syntymättä säästetään 58,6 tn CO2 ilmastonmuutoksen torjumiseksi !!. Missä ajassa me eletään? Syntymättömät lapset tapetaan ennen syntymää kohtuihin. Vanhukset kohta piikitetään ennen aikojaan, ja nyt vielä tämä.

Ei lapsia ja vanhempia saa syyllistää ilmaston muutoksesta, joka suurelta osin johtuu auringon ja muitten tekijöiden vaihtelusta, samaan aikaan soditaan ja tuhotaan ympäristöä (kaivostoiminta, valtamerilaivat)

Kyllähän tämäkin edes auttaa Suomalaisten häviämistä sukupuutton ja kohta täälläkin otetaan lain perustaksi muu kuin kristillinen arvopohja.

Room 1:21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
Matt.10:22 Ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun nimeni tähden; mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.

Annetaan anteeksi

ANTAKAA ANTEEKSI

Lauluntekijä runoilee:

Antakaa anteeksi ystävät, antakaa anteeksi… runoillaan yhdessä…Siinä on voimaa…

Kannetaan toistemme taakkoja runoillaan yhdessä…Siinä on voimaa…

Kuljetaan toistamme tukien… Siinä on voimaa…

Matt.6:14 Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi;
Matt.6:15 mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne

Anteeksi pyytäminen ja antaminen, molemmat on yhtä tärkeitä. Niin kuin tuossa edellä sanottiin, että taivaallisen Isän anteeksi antaminen on sidottu myös siihen, miten me suhtaudumme toisiin ihmisiin ja annammeko anteeksi heille, jotka ovat meitä loukanneet tai rikkoneet meitä vastaan. Usein odotamme, että se rikkoja tekee aloitteen, mutta entäpä sitten jos hän ei jostain syystä ymmärrä eikä uskalla tehdä sitä?

Jos Jumala antoi oman poikansa kuolemaan syyttömänä meidän vuoksemme, ja Jeesus huusi: Isä anna heille anteeksi sillä he eivät tiedä mitä tekevät. Samoin mekään ei anna ymmärretä mitä meidän sanat ja omasta mielestä pienet teot saa aikaan, ne paisuu ja aikaan saa ”lumipallon” mitä ei voi pysäyttää.

Eräs opettaja kuuli, kun oppilas puhui kiusallaan toisesta pahaa ja se kantautui opettajn korviin. Hän otti oppilaan puhutteluun ja antoi paperin missä oli numerot 1-100 sitten hän pyysi repimään lapun ja he ajoivat autolla pitkin moottoritietä Hän avasi auton ikkunanja sanoi heitä ne laput ikkunasta metsään kun he palasvivat koululle hän sanoi mene kerämään ne laput takasin. Oppilas sanoi sehän on mahdotonta! Niin onkin, et voi koskaan saada tilannetta palautettua takaisin, mutaa anteeksi voit ainakin pyytää ja kiusaaminen loppui siihen.

Matt. 18:21 Silloin Pietari meni hänen tykönsä ja sanoi hänelle: ”Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?”
Mark.11:25 Ja kun te seisotte ja rukoilette, niin antakaa anteeksi, jos kenellä teistä on jotakin toistansa vastaan, että myös teidän Isänne, joka on taivaissa, antaisi teille anteeksi teidän rikkomuksenne.”
Ef.4:32 Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut
Luuk.6:37 Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan.

Muistetaan ,että me kaikki olemme vain maan tomua ja kukaan ei ole , eikä tule täytelliseksi täällä ajassa.

Paavalikin kirjoitti:

Room. 7:19 Sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen

Sateenkaari

Sateenkaari

Se aito ja alkuperäinen sateenkaari jonka Jumala antoi merkiksi ihmiskunnalle siitä lupauksesta, että Hän ei tuhoa ihmisiä vedenpaisumuksella ja siinä on värejä seitsemän. (täydellisyyden luku)

Kun tässä pride lipussa (jonka he ovat ”varastaneet” idean Jumalalta) värejä on vain 6 (ihmisen luku) Ihminen kun lankesi paratiisissa syntiin niin he häpesivät ja yrittivät mennä Jumalaa piiloon ja selitellä tekemisiään.

Sama koskee tätä aikaa. Kun Raamattu sanoo selvästi jonkun asian synniksi, halutaaan selitellä ja verhota synti ”rakkauden kaapuun” ja se on vain osa totuutta, että ihmiset menee ”halpaan” ja uskovat valheen. (2 Tes 2)

8 niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä,
9 tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä
10 ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.
11 Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen,
12 että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen.

voiko sitä enää selvemmin sanoa (Room 1)

22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
24 Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
26 Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
27 samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.

Kor 13 Rakkaus ei käyttäydy sopimattomasti…

4 Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile,
5 ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa,
6 ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa;
7 kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.
Hepr. 12:14 Pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa;

Jeesus sanoi syntiselle naiselle. (Joh 8:11) En minäkään sinua tuomitse; mene, äläkä tästedes enää syntiä tee”. Tämän jakeen loppuosa unohdetaan lukea.

Emme saa tuomita ketään ihmistä, mutta rakkautta se on mitä suuremmassa määrin varoittaa syntistä synnistä ja tulevasta tuomiosta!

Niin oli Nooan päivinä ja niin oli Lootin päivinä. Totuuden julistajia vihattiin ja se on tänäkin päivänä se on vihapuhetta. Suvaitsevaisia ollaan vaan synnin suhteen, mutta toisinpäin ei riitä ymmärrystä vaan heti vihaisia kommentteja sataa.

He nukkuu syvää synnin unta, ja suuttuvat jos joku yrittää herätellä heitä ajattelemaan.

Mitä tämän elämän jälkeen?

Mitä tämän elämän jälkeen? T Niskanen

Tämän kysymyksen jokainen esittää jossakin elämänsä vaiheessa, ainakin itselleen.

Kuvitellaan, että kaksoset äidin kohdussa osaisivat keskustella. Toinen kysyy toiselta: uskotko, että tuolla seinän takana on parempaa elämää? Toinen vastaa: Älä nyt höpise, ei siellä mitään elämää ole, eihän sieltä ole kukaan tullut takaisin kertomaan.

Sekään ei pidä tarkalleen ottaen paikkaansa. On olemassa satoja dokumentoituja rajakokemuksia, joissa toistuu lähes kaikissa sama kaava. ”Taivaan rajalla” on mielenkiintoinen kirja. Se kertoo lääkäristä, joka kiinnostui kyselemään rajakokemuksen kokeneilta potilailtaan, näkivätkö he mitään ”kuolleena” ollessaan. Jotkut heistä olivat nähneet elämänsä pikakelauksena ja jotkut olivat voineet katsella kehoaan sairaalan toimeenpiteessä ruumiinsa ulkopuolelta katon rajasta. Eräskin sokeana syntynyt oli pystynyt kertomaan miten häntä oli elvytetty. Yksityskohtia myöten kuvaukset pitivät myös paikkansa.

Nykytietämyksen mukaan maailmankaikkeudessa on vain 4% näkyvää ja loput 96% on näkymätöntä ainetta ja energiaa, jolla on massa. Se pitää mm. galaksit radallaan.

Hepr.11:3 Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä

Emme voi nähdä myöskään tunteita. Unetkin ovat hyvin todellisia. Kuvittele uni joka jatkuisi ainiaan.

Jumala loi enkeliruhtinaan, Lusiferin, jolla oli vapaa tahto. Raamattu kertoo, että hän oli kaunis ja älykäs olento taivaassa ja hän hallitsi valoja. Lucifer oli alunperin hyvä, mutta sitten hän lankesi ylpeyden syntiin ja halusi olla itse jumala.

Jumala joutui poistamaan hänet enkeleineen taivaasta. Näin hänestä tuli pahan alkulähde.

Jumala otti suuren riskin antaessaan ihmiselle vapaan tahdon ja päätäntavallan.

Ihminen saa valita onko päämääränä ikuisuus Jumalan kanssa, vai lopullinen ero hänestä.

Ero Jumalasta ei olekkaan niin hienoa kuin ehkä kuvitellaan.

Jotkut kuolemanrajakokemuksen saaneet olivat joutuneet ns.”pimeään paikkaan”. Se oli ollut niin hirvittävä kokemus, etteivät he edes halua muistella sitä. Pahat olennot olivat heitä repineet ja kiduttaneet. Kokemus oli kammottava, että tuska ja ahdistus tulisivat jatkumaan ikuisesti.

Jumala sovitti ihmisten synnit Pyhän ja puhtaan poikansa Jeesuksen kuoleman kautta.

Pelastus on tehty helpoksi. Tarvisee ottaa vain pelastus lahjana vastaan.

Hyvät teot tietenkin palkitaan, mutta ne eivät pelasta ketään.

Monet viimeiset tulevat ensimmäiseksi ja ensimmäiset viimeiseksi.

Pyhä Henki

Pyhä Henki

Luuk.11:13 Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.”

Nykyisin kuulee puhuttavan hyvin vähän Pyhän Hengen täyttymisestä ja tärkeydestä. Se onkin sääli, koska ilman sitä seurakunnat näivettyy ja muuttuu ”yhdistyksiksi” jossa pahimmillaan porukka vanhenee ja väki vähenee, ja ennen pitkää viimeinen sammuttaa valot.

Onko siinä menty äärilaidasta toiseen ja pelätään liikaa sielullisuutta, jota ei tietysti saa olla huomioimatta. Mutta kun ihminen tulee uskoon, hänlle on se lupaus annettu. Pyhä Henki ei täytä ketään väkisin, vaan sitää tulee rukoillen anoa ja ajallaan Jumala vastaa.

Jeesus itse kertoi vertauksen kymmenestä neitsyestä, joilla oli kaikilla lamput palamassa, mutta osalla oli myös astiassa ja lampussa oleva öljy ei kestänyt kauan, vaan sitä piti tankata astiasta lisää. Astia kuvaa uskovaa ihmistä joka on täytetty Hengellä ja astia vuotaa yli jolloin siitä saa muutkin. Tulikin palaa paremmin kun on useampi ”puu” yhdessä. Jumalan Henki on annettu voimaksi… ”ja te tulette olemaan minun todistajani”.

Ap.t.1:8 Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.

Ei pidä pelätä Pyhän Hengen toimintaa, se on avain herätykseen ja uskossa säilymiseen, armolahjoihin ja seurakunnan rakentumiseen. On myös vaarallista ruveta näyttelemään Hengen tointaa koska Jumala toimii aina ajallaan ja tavallaan. Rukoillaan armolahjoja seurakunnan keskelle ja rohkeutta myös niitä käyttää. Koska profetoiminenkin on vajavaista, mutta ei sen takia saa jättää niitä käyttämättä.

1.Tess.5:21 Mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on

Kaikki ihmiset reagoivat Pyhän Hengen toimintaan eri tavalla, jotkut pystyvät pitämään ”ilon sisällään” jotkut hoipertelevat kuin juopuneet, mutta emme voi myöskään rajoittaa liikaa, sehän sammuttaa Hengen toiminnan kokonaan. Onhan sanottu: hautausmaalla on hiljaista, toisin kuin päiväkodissa jossa elämää ja ääntä riittää.

Ap.t.2:13 Mutta toiset pilkkasivat heitä ja sanoivat: ”He ovat täynnä makeata viiniä”.

Apostolit odottivat lupauksen täyttymstä lukittujen ovien takana ja 12 tavallista koulua käymätöntä ihmistä, he eivät olisi saanut evankeliumia leviämään koko maailmaan, elleivät he olisi saaneet voimaa ja ihmeet ja merkit seuranneet sanan julistusta.

Joskus kuulee sanottavan että olen uskossa ja se on Pyhän Hengen työ, niin onkin, mutta puhutaan tuossakin Raamatun kohdassa kahdesta eri asiasta. Paavali meni Efesoon ja kysyi muutamilta opetuslapsilta: Saitteko PyhänHengen…

Ap.t.19:2 Ja hän sanoi heille:”Saitteko Pyhän Hengen silloin, kun te tulitte uskoon?” Niin he sanoivat hänelle: ”Emme ole edes kuulleet, että Pyhää Henkeä on olemassakaan
Jaak.4:2 Teillä ei ole, sentähden ettette ano

Luuk 11.10 Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.

Joh.4:23 Mutta tulee aika ja on jo, jolloin totiset rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa; sillä senkaltaisia rukoilijoita myös Isä tahtoo.

Ps. Pelastusta emme voi ansaita ja me emme saa olla lain alla, vaan armosta te olette pelastetut uskon kautta se on Jumalan lahja.

Uusi vuosi 2019

Uusi vuosi 2019

Almanakassa lukee: ”vuosi 2019 jälkeen Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymän”

On siinäkin suhteessa hyvin merkittävästä tapahtumasta kysymys. Tuskinpa siitä tiedettäisiin mitään, jos Jeesus ei olisi Jumalan poika ja kärsinyt ristin kuoleman ja kolmantena päivänä noussut ylös.

Jos opetuslapset olisi keksineet ylösnousemuksen, miksi he olisivat ollet valmiit kuolemaan asian puolesta?.

Ihmeteot mitä Jeesus teki, vakuuttivat epäilijät ja ne olivatkin paras mainos!.

Siihen aikaan kun ei ollut TV:tä, ei internettiä, ei edes sanomalehtiä.

Silti tämä uutinen levisi kulovalkean tavoin koko maailmaan ja Raamattuun on kirjoitettu tekstiä niinkin paljon.

Neljä evankeliumia neljä eri kirjoittajaa, hieman eri näkökulmasta kirjoitettu,eikä kopioitu.

Pelkästään Uuden Testamentin käsikirjoituksia on n 2000 vuoden takaa n. 1000 kertaa enemmän, kun antiikin historiasta.
Historian kirjoituksia on Rooman valtakunnan keisareista kirjoitettu 800-1000v jälkeenpäin, miten tuohon tietoon voi luottaa se on ns perimätietoa.
ja niihin perustaa tietonsa historioitsijat ja meidän koulukirjat!

Raamatun luotettavudesta kertoo myös toteutuneet ennustukset Vanhassa testamentissa:

Jeesus syntyi Beetlehemissä ennustus (Miika5:2) Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista

syntyisi neitsyestä (Jes 7:14) Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.

Olisi Mooseksen kaltainen profeetta (5.Moos 18:15) Sinun keskuudestasi, veljiesi joukosta, Herra, sinun Jumalasi, herättää sinulle profeetan, minun kaltaiseni; häntä kuulkaa.

Oma kansa ei ottaisi Häntä vastaan (Jes 53:1) Kuka uskoo meidän saarnamme, kenelle Herran käsivarsi ilmoitetaan.

2 Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet.

3 Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet.

Siunauksellista joulunaikaa kaikille Tv: Topi Niskanen

Luonnon ihmeitä

Luomisen ihmeitä

Tikka

Lintu pystyy hakkaamaan talttamaisella nokallaan puuhun 16 kertaa/s. Yksikin isku riittäisi tainnuttamaan tavallisen linnun. Tikan aivot ovat ”pussissa” joka kiristyy samalla sekunnin sadasosalla, kun isku tulee. Jalan kynnet on suunnitelu puun rungossa pysymistä ajatellen ja voimaks pyrstö tukee linnun paikoilleen. Pitkän kielen (n.20cm) avulla se nappaa toukan. Kieli pitää myös sovittaatakaisin suuhun. Se onkin sijoitettu nerokkaasti pään sisään omaan paikkaansa.
Liian monta hienoa ominaisuutta, ei voi olla sattumaa, siis hienosti suunniteltu.
Saar. 3:11 Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanansa, myös iankaikkisuuden hän on pannut heidän sydämeensä; mutta niin on, ettei ihminen käsitä tekoja, jotka Jumala on tehnyt, ei alkua eikä loppua.

Vesi

Vedessä on tusinan verran ominaisuuksia jotka välttämättömiä elämälle.
Vesi on erilainen kuin muut nesteet se on painavinta +4 oC ja keveintä jäätyneenä, se mahdollistaa vedenalaisen elämän, muutenhan järvet jäätyisi pohjasta alkaen.
Vesi on sopivan notkeaa, että kasvit voi sitä käyttää ja veri voi kiertää ihmisessä (60% vettä).
Hikoilu pitää kehon lämpötilan sopivana jo asteen nousu saa ihmisen sairaaksi.
Veden ja painovoiman suhde oikea, että veden kiertokulku toimii, höyrystyy pilviin eikä haihdu avaruuteen ja sateena kastelee kasvit. Vettä on riittävästi ja kiertokulku puhdistaa veden uusiokäyttöä varten.
2.Piet.3:5 Sillä tietensä he eivät ole tietävinään, että taivaat ja samoin maa, vedestä ja veden kautta rakennettu, olivat ikivanhastaan olemassa Jumalan sanan voimasta.

DNA
Kaikki elämä on kirjoitettu DNA koodiin. Jokaisessa sinun solussa on koodi, jos se kirjoitettaisiin kirjainmuotoon se olisi 100 hyllymetriä paksu kirja! Koodi sisältää yhden ohjelman vasemmalta oikealle ja toinen ohjelma oikealta vasemmalle ja lisäksi pätkä sieltä, toinen täältä on oma ohjelma, merkitsee esim. rakennusohjeita jollekkin solulle.
Paras koodi mitä voi olla olemassa. Tosi tiheään pakattua tietoa. Kaikkien eläin ja kasvien DNA-koodit painaa vain 1/50 osa hyttysen painosta.

Luonto itse opettaa meille ja ikäänkuin huutaa:

Made in Heaven (valmistettu taivaassa) Näin ihmeellisen hieno maailma ei ole voinut syntyä itsestään ja sattumalta, kaikki on hienosti balanssissa, värit äänet, lämpötilat jne.

Ps.14:1 Veisuunjohtajalle; Daavidin virsi. Hullu sanoo sydämessänsä: ”Ei ole Jumalaa”. Turmiollinen ja iljettävä on heidän menonsa; ei ole ketään, joka tekee, mikä hyvää on.

Usko Jumalaan ja hänen luomistöihinsä ei yksin riitä, vaan Jeesus on otettava henkilökohtaisesti pelastajana vastaan.

Paholainenkin tietää että Jumala on, ja vapisee. Lopunaikana sillä on kiire hajoittaa ja särkeä seurakunnat ja kodit ja yksilöihmiset syöstä turmioon, pois Jumalan luota.

Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä.” Luuk 21:36

Jeesus itse sanoi: kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?” (Luuk 18:8)

Meidän jokaisen pitää valvoa tilaamme, Jos joku luulee seisovansa katsokoon, ettei lankea.

Elämme tosi nukuttavaa aikaa ja siksipä paras tapa pysyä hereillä on, olla työssä mukana ja tietenkin unohtamatta rukoilla ja lukea sanaa säännöllisesti. (T.Niskanen)

HERKKYYS LAHJANA

Itkupilli, turhan nurisija, herkkähipiäinen. Miltä kuulostaa? Arkipäivän psykologiaa, jonka avulla lyödään leima otsaan, joskus jopa oikeutetusti ja pysyvästikin. Leimattu luonteenpiirteellä negatiivisessa sävyssä ”mammanpojaksi” voi aiheuttaa pitkäikäistä ja kauaskantoista vaikutusta kenessä tahansa.

Herkkyys lahjana, sen eri muodoissa, synnyttää kaunista jälkeä. Yksinäisyydessä sorvinsa ääressä aikaansa viettävä puuseppä näkee jo pitkälle eteenpäin työnsä tuloksen. Ilman käden taitoa ja sisäistä herkkyyttä, lastujen lisäksi ei syntyisi mitään käyttövalmista tai silmänruokaa.

Erityisen herkkä ihminen kärsii riitasoinnusta ahdistuen ja pahimmassa tapauksessa masentuen. Jos korjaavaa liikettä ei tapahdu ja soittimen antama ääni jatkaa särisemistään, herkän muusikon aistit jumittuvat ääriasentoon. Siitä vapautuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Empaattisuus kuuluu usein herkän ihmisen ominaisuuksiin. Voimakkaasti tuntevana hänellä on kyky tunnistaa ongelma jo paljon ennen kuin tavallinen ihminen edes on tiedostanut asiaa. Yliluonnollisena lahjana, profetalisuutena, hänen apunsa yhteisössä on merkittävän suuri.

Herkkyyden painolastina on pelko epäonnistumisesta ja täydellisyyteen pyrkimisestä. Kritiikki ja toisten arvosteleva tarkkailu ajaa usein yksinäisyyteen ja lahja jää käyttämättä. ”Rohkaiskaa toinen toistanne” kuuluu arkipäivän hengellisyyteen. ”Kantakaa toinen toistenne kuormia” sisältyy perusominaisuuksiin yhteisössä, jossa ”kilpaillaan toisten kunnioittamisessa”.

 

LUOVUUS UUDEN SYNNYTTÄJÄNÄ

Luova ihminen on eteenpäin pyrkivä, koska hänellä on kyky nähdä uusia mahdollisuuksia. Hänelle on elinehtona toimia vapaasti etsiessään uusia menetelmiä. Menettäessään vapautensa ja ilonsa, hänen luovuutensa näivettyy. Hän on kuin häkkilintu, joka ei pääse vapaasti lentämään.

Luova ihminen on vaaraksi perinteisiin tapoihin tottuneille. Hänen elämäntapansa voi jopa ärsyttää turvalliseen rutiiniin kääriytyneitä. Luova ihminen on vastuullinen ja harkitseva, kokonaisuuksia hallitseva, mutta ei paikalleen jähmettynyt. Hänellä on kyky nähdä ajan merkeistä uusia mahdollisuuksia toimia yhteisön parhaaksi.

Luovuuden uhkia on tutkittu ja yksi keskeinen on pakkoluominen kilpailutilanteessa. Tiukan kontrollin alla pakkotilanteessa luovuus ei pääse esille parhaimmillaan, vaikka uuden synnyttämiseenkin voi olla hyväksi ulkopuolinen kannustus. Ei myöskään harkitsematon yltiöpäisyys, jossa kannustimena uuden luomiseen on vain halu tulla esille ideoineen. Sokea yltiöpäisyys näkyy sekasortona, eikä koidu siunaukseksi kellekään.

Seurakunnassa tarvitaan luovuutta, joka on Jumalan luonteenpiirre. Luovuus on myös Jeesuksen vahvuuksia. Hän todistaa Sanassaan miten Isä ja Hän luovat jatkuvasti uutta. Ei siis tarvitse olla paikalleen jämähtänyt, ei seurakuntana eikä yksilönä.

Missä ja miten luovuus toimii parhaiten? Jumalallisena voimana sen inspiroiva vaikutus toimii parhaiten rukoilevassa henkilössä. Koska luovuus tulee Isältä, on ikään kuin automaatio, että rukoileva seurakunta on ajassaan herkästi toimiva, uudistuva, ihmisten tarpeet tunnistava ja apua antava yhteisö. Toiseksi luovuus ei ole ostettavissa eikä myöskään selkeästi saatavissa opiskelun kautta. Se ei ole ihmisviisauteen sidottu vaan sitä saa anomalla Isältä.

Luovuuden tarkoitus ei ole tuhota vanhoja toimintatapoja. Usein innostutaan luovuuden vimmassa katkaisemaan puusta hedelmääkin kantavat oksat. Rakentava luovuus tukee ja elävöittää jo olemassa olevia, toimivia rakenteita. Pyörääkään ei enää kannata keksiä, mutta olisi tyhmyyttä lopettaa pyörän kehittäminen yhä käyttökelpoisemmaksi. Vaihteineen kaikkineen nykyisellä pyörällä hurauttaa hetkessä kauppaan ja töihin.

Riviin järjesty! Lepo!

Muistuupa mieleeni Tikkakosken varuskunta n.vuonna 1990. Aliupseerikurssin sulkeisharjoitukset, jossa joukkue jaettiin pienempiin ryhmiin ja ryhmät harjoittelivat ensimmäistä kertaa johtajaoppilaan johdolla ryhmien käskytystä. Oman käskytysvuoroni tullessa huomasin kuinka paljon vaikeampaa oli antaa järkevässä järjestyksessä käskyjä niin, että tuo ryhmä olisi hallinnassa, kuin olla osana ryhmää ottamassa käskyjä vastaan. Jälkeenpäin ajateltuna oli hupaisaa se, että en tilannetta jännittäessäni millään muistanut sitä millä käskyillä ryhmä saadaan lopettamaan toimintansa. Armeijassa kun vain tietyt käskyt  saa aikaan toiminnan ja toimimattomuuden; Asento! Lepo! Taakse poistu!jne.

Muut ryhmät jo lopettivat, mutta meidän ryhmä ei. En enää muista tarkasti kaikkea, mutta muistelen komppanian vääpelin tulleen ihmettelemään tilannetta ja lopulta otti yksinkertaisin käskyin ja ottein tilanteen haltuun, ja päästi ryhmän lopulta ’lepoon’- ennen lopullista nääntymistä…

Kuri ja järjestys on puolustusvoimien ydin. Pidän armeijan käymistä erittäin hyödyllisenä kokemuksena juuri sen takia, että ihminen opetetaan kunnioittamaan ja tottelemaan auktoriteetteja. Ilman kuria ja järjestystä sotilaat alkaisivat tehdä mikä itsestä tuntuisi oikealta ja lopulta alkaisivat ampuilla toisiaan. Tällainen armeija kärsii sodassa tappion ilman että vihollisen tarvitsee tehdä mitään.

Muistan erään metsäleirin, joka taisi olla eräänlainen sissileiri. Meidän porukan tehtävänä oli etsiytyä maastoon, tehdä joitain tehtäviä siellä, mutta pääasia oli se, että meidän tuli piiloutua meitä etsiviltä ryhmiltä. Yön pimeinä tunteina oli asiaankuuluvasti järjestetty jonkun matkan päähän teltasta vartio, joka sitten tunnin, kahden sykleissä vaihtui muun porukan yrittäessä nukkua. Yöllä heräsin laukausten ääniin. Ensin yksittäisiin, sitten jo oikein rytinään, ja huudettiin hälytystä! Taistelu kesti aikansa, kunnes havaittiin se tosiasia, että vartion vaihtoon tulossa ollut oli matkalla hieman eksynyt ja joutunut ’tulilinjalle’. Samaan aikaan oli joku myös lähtenyt tarpeilleen ja eksynyt myös ’vihollisen’suuntaan. Näin siis ammuttiin rasahduksien perusteella omia. Onneksi tämä ei sattunut tositilanteessa.

Tilanteesta puuttui järjestys. Jos vartiomies olisi tivannut väärästä suunnasta tulleelta kollegalta sovittua tunnussanaa konflikti olisi jäänyt tulematta. Tulija olisi tunnistettu omaksi mieheksi.

Seurakunnassakin on oltava kuri ja järjestys. Selkeät toimintamallit, kunnioitus esimiestä kohtaan, oli kyseessä pastori, vanhin, työmuodon vetäjä, solunjohtaja, emäntä, vahtimestari jne. Jokaiselle on annettu vastuualue, ja heille tulee olla alamainen heidän alueellaan. Niinkuin armeijassa johtajuus jakaantuu ja koostuu palasista, sama pätee seurakunnassa. Pastori on komppanian päällikkö ja kantaa suurimman vastuun. Yleisen pappeuden periaatteen mukaan kuitenkin jokaisen Jumalan valtakunnan jäsenen tulisi olla johtamassa omalla paikallaan ihmisiä Kristuksen tykö.

Matt.8:ssa luvussa havaitaan jumalallinen hierarkia ammattisotilaan sanoittamana:

5. Ja kun hän saapui Kapernaumiin, tuli hänen tykönsä sadanpäämies ja rukoili häntä
6. ja sanoi: ”Herra, minun palvelijani makaa kotona halvattuna ja on kovissa vaivoissa”.
7. Hän sanoi hänelle: ”Minä tulen ja parannan hänet”.
8. Mutta sadanpäämies vastasi ja sanoi: ”Herra, en minä ole sen arvoinen, että tulisit minun kattoni alle; vaan sano ainoastaan sana, niin minun palvelijani paranee.
9. Sillä minä itsekin olen toisen vallan alainen, ja minulla on sotamiehiä käskyni alaisina, ja minä sanon tälle: ’Mene’, ja hän menee, ja toiselle: ’Tule’, ja hän tulee, ja palvelijalleni: ’Tee tämä’, ja hän tekee.”
10. Tämän kuultuaan Jeesus ihmetteli ja sanoi niille, jotka häntä seurasivat: ”Totisesti minä sanon teille: en ole kenelläkään Israelissa löytänyt näin suurta uskoa.
11. Ja minä sanon teille: monet tulevat idästä ja lännestä ja aterioitsevat Aabrahamin ja Iisakin ja Jaakobin kanssa taivasten valtakunnassa;
12. mutta valtakunnan lapset heitetään ulos pimeyteen; siellä on oleva itku ja hammasten kiristys.”
13. Ja Jeesus sanoi sadanpäämiehelle: ”Mene. Niinkuin sinä uskot, niin sinulle tapahtukoon.” Ja palvelija parani sillä hetkellä. (KR 38)

Sotilas tiesi ja hyväksyi asemansa. Hän ei nöyristellyt Jeesuksen edessä, mutta hän oli nöyrä. Hän tiesi, että hänellä oli johtajansa, mutta hän tiesi myös mitä on olla johtaja. Tuota sotilaallista tasapainoa hän suorastaan huokuu pyytäessään Jeesusta parantamaan palvelijansa. Sotilas ymmärsi sen, että hänen edessään seisoi se suurin johtaja ja auktoriteetti. Suoraviivaisella armeijan opettamalla tavalla hän ymmärtää, että yksi käskysana Jeesukselta riitti parantamaan palvelijan. Huomaa, että Jeesus oikein ihmetteli sotilaan uskoa.

Meillekin on tärkeää löytää kristittynä, seurakuntalaisena, suoraviivainen asenne asemaamme. Meidän on tärkeää ymmärtää kuka on ylipäällikkö, kuka lähin esimiehemme, kuka tai ketkä ovat johdettaviamme. Kuuliaisuus tuo siunauksen, tottelemattomuus nurinaa ja epäjärjestystä.

Jos meiltä on unohtunut käskysana ’riviin järjesty’, emme pääse koskaan myöskään kaivattuun ’lepoon’ seurakuntana.