Analyysi: Espanja

Perustiedot

Espanjassa asuu n. 47 miljoonaa ihmistä 505 000 km2 alueella, kattaen suurimman osan Pyreneitten niemimaasta. Väestö on keskittynyt rannikoille ja muutamiin asutuskeskuksiin sisämaassa, joista tärkein on pääkaupunki Madrid, jonka alueella asuu n. 6 miljoonaa ihmistä. Monet osat sisämaassa, varsinkin pohjoisessa ovat lähes autioita. Ilmasto vaihtelee suuresti etelän kuivasta ja kuumasta, välimerellisestä, pohjoisen melko leutoihin ja sateisiin alueisiin ja vuoristoihin, jotka ovat talvella lumipeitteisiä. Lisäksi Espanjaan kuuluu useita saaria, joista tärkeimmät ovat Baleaarit Välimeressä ja suomalaisille niin tutut Kanariansaaret Atlantilla, yli tuhat kilometriä etelään Manner-Espanjasta. Alla muutama kuva, jotka auttavat hahmottamaan minkälainen maa Espanja on. Ensimmäisessä näkyy pala Madridia, yhdestä kaupungin sisällä olevasta metsästä kuvattuna. Toinen on maaseutua etelästä, jossa maatalous on edelleen tärkeä elinkeino turismin rinnalla. Viimeisessä näkyy Fuengirolan rantaa.

dsc_6922 dsc_7338 20141118_160734

Historia

Espanjalla on hyvin pitkä historia, maa on nähnyt monenlaisia vaiheita, Rooman vallan ajasta maailmavallaksi ja siitä Frankon kautta nykyaikaan osana Euroopan Unionia.

Parikymmentä vuotta ennen Jeesuksen syntymää, Rooma oli vallannut kokonaan nykyisen Espanjan alueen. Alue pysyi Rooman hallussa useita vuosisatoja, kunnes visagootit hyökkäsivät alueelle 400-luvulla ja perustivat oman valtakuntansa. 700-luvulla maorit tulivat etelästä ja valloittivat vähitellen suurimman osan Etelä-Espanjaa. Nykyisen Espanjan historia alkoi, kun Pohjois-Espanjan kristityt kuninkaat aloittivat Espanjan takaisin valtauksen 1000-luvulla. Vuonna 1469 yhdistyi Aragonian ja Kastilian kuningaskunnat ja yhdessä he veivät sodan maoreja vastaan päätökseen vuonna 1492. Samalla käännytettiin, karkotettiin tai tapettiin kaikki maassa asuneet muslimit ja juutalaiset.

Samana vuonna Kolumbus löysi Amerikan, josta alkoi uuden maailman valloitus ja Espanjan aika suurvaltana. Vuonna 1512 koko Espanja oli yhdistynyt. Vuonna 1564 liitettiin Filippiinit ja 1580 Portugali sen silloisten siirtomaiden kanssa. Myös monia alueita Euroopasta liitettiin Espanjaan, Alankomaat, osia Ranskasta ja Etelä-Italia. Espanja oli saavuttanut valtansa ja alueidensa huipun. Rapakon takana sen valta ulottui Kaliforniasta Argentiinaan, omistaen suurimman osan maanosasta. Tavoitteena oli vallata myös Englanti, joka oli sen pahin kilpailija, mutta tavoite epäonnistui surkeasti, kun Espanjan voittamaton armada hävisi taistelussa Englantia vastaan vuonna 1588. Se oli suuri nöyryytys Espanjalle, eikä se enää sen jälkeen valloittanut uusia alueita, vaan joutui puolustuskannalle ja siitä alkoi myös vähittäinen rappio, joka huipentui 1800-luvun alussa kun Amerikan siirtomaat julistautuivat itsenäisiksi yksi toisensa jälkeen, eikä Espanja voinut tehdä mitään. Jo aiemmin se oli menettänyt merentakaiset alueensa Euroopassa ja Portugalin. Enää sille jäi vain Filippiinit ja Kuuba, jotka se menetti Yhdysvalloille 1800-luvun lopussa ja joitakin Afrikan osia, jotka säilyivät sen hallinnassa aina 1900-luvun lopulle saakka.

1936 Espanja ajautui sisällissotaan, jonka voittivat Frankon joukot. Siitä seurasi Frankon diktatuuri, jonka aikana vähemmistöjä sorrettiin ankarasti. Vuonna 1975 Franko kuoli, ja kuningas Juan Carlos ohjasi maan vähitellen kohti demokratiaa. Espanja liittyi Euroopan unionin jäseneksi 1986, jonka jälkeen talouden nousukausi kiihtyi ja maa vaurastui vauhdilla, sisällissodan jälkeen Espanja oli ollut hyvin köyhä ja huonosti koulutettu maa. 2000-luvun alussa maassa oli rakennusbuumi, joka päättyi 2008 finanssikriisiin, josta seurasi talouden taantuma ja korkean työttömyyden aika. 2014 talous kääntyi taas kasvuun ja työttömyys laskuun, mutta edelleen se on melko korkeaa, jopa espanjalaisittain, n. 20%. Espanjaan on sen vaurastumisen myötä tullut paljon maahanmuuttajia, varsinkin Latinalaisesta Amerikasta ja Marokosta. Nykyään maata hallitsee pääministeri Mariano Rajoy.

Hengellinen tila

Joosua projektin mukaan Espanjassa asuvista ihmisistä 77% pitää itsensä kristittyinä, huomattava enemmistö heistä on katolilaisia ja väestöstä vain 1,35% on evankelisia (uskovia). Varsinaisilla espanjalaisilla evankelisten osuus on kuitenkin pienempi (1%) ja esimerkiksi katalaaneilla vain 0,4%.

Katolilaisuus on merkillinen uskonto. Se on maailmanlaajuisesti suurin kristityksi laskettava kirkko yli miljardilla jäsenellään. Katolisten käytössä oleva Raamattu on sama kuin protestanteilla, mutta heillä on siinä lisäksi mukana apokryfikirjat. Heillä on hyvin monimutkainen oppi, jota on kehitetty parin tuhannen vuoden ajan. He väittävät polveutuvansa suoraan Raamatussa kerrotusta alkuseurakunnasta ja uskovat, että Pietari oli ensimmäinen paavi. Maria on erittäin tärkeässä roolissa, joillekin jopa tärkeämmässä kuin Jeesus. Mutta kuitenkin kirkosta löytyy myös uudestisyntyneitä ja Pyhällä Hengellä täyttyneitä uskovia, tosin heitä on erittäin vähän Espanjassa. Monille espanjalaisille kirkko ei merkitse juuri, mitään, ja messuissa käykin enää hyvin vähän ihmisiä. Katolilaisuus on useimmille myös suorituksiin perustuva uskonto, armo ei heille yksin riitä pelastukseen, ihmisen täytyy itse laittaa siihen oma osansa (tämä on pahin harhaoppi katolisessa kirkossa). Koska tämä on tilanne, täytyy myös katolisille julistaa evankeliumi, koska heillä ei ole kovin hyvät lähtökohdat löytää pelastusta kirkkonsa sisältä, vaikka se sieltä onkin löydettävissä kaiken ylimääräisen keskeltä ja jotkut ovat sen löytäneetkin. Siksi he tarvitsevat selkeää, yksinkertaisen evankeliumin julistusta, jonka jonka jokainen voi ymmärtää ja vastaanottaa.

Espanjassa asuu myös muita kansoja, joista saavuttamattomin ryhmä on arabit (jotka ovat tietenkin muslimeja), joita maassa asuu noin miljoona (suurin osa marokkolaisia). Heistä vain 0,05% on evankelisia uskovia. Kuitenkin miten paljon helpompi heille olisi kertoa evankeliumi Espanjassa kuin heidän lähtömaissaan! Lisäksi Espanjasta olisi helppo tehdä lähetysmatkoja Marokkoon (lähetystyöntekijöille ei myönnetä viisumia, muuta turistina voi kaikki mennä 3 kk asti, sitten voi käydä Espanjassa ja mennä taas uudestaan). Espanjassa asuu myös paljon latinoja, ja monella alueella heitä onkin seurakunnissa jopa enemmistö tai ainakin huomattava vähemmistö, koska heistä niin monet ovat uskossa.

Espanjassa asuu myös edelleen paljon juutalaisia, vaikka heidän tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska heitä on niin paljon vainottu, että monet salaavat identiteettinsä sen takia. Juutalaiset ovat yksi vähiten saavutettu kansa Espanjassa.

Espanjassa ei ole koskaan ollut koko maan kattavaa herätystä, mutta nyt näyttäisi puhaltavan uudet tuulet. Seurakuntia perustetaan eri puolille maata ja evankelisten uskovien määrä kasvaa hyvää vauhtia. Myös lähettejä on tullut eri puolilta maailmaa, mutta tarve on edelleen suuri. Rukoillaan siis lisää työmiehiä ja rukoillaan, että maassa jo olevat lähetit saisivat voimia työhönsä.

Omia kokemuksia

Olen käynyt Espanjassa nyt kolme kertaa, kaksi lyhempää reissua ja yksi kahden kuukauden matka, jolloin sain hetken elää Espanjassa. Näiden matkojen aikana minulle on muodostunut jonkinlainen kuva Espanjasta, varsinkin sen hengellisestä tilasta. Tietenkään en ole käynyt kaikkialla, mutta kuitenkin monessa paikassa, Alicantesta Sevillaan ja Madridiin asti.

Vaikuttaisi siltä, että espanjalaiset ovat melko ylpeä ja kova kansa. Onhan maalla pitkä historia, johon mahtuu paljon sotia ja lyhyt aika maailman valtana ja valloittajana. Varsinkin vanhemmat miehet ovat hyvin haluttomia edes puhumaan hengellisistä asioista, ainakaan ulkomaalaisten kanssa. Nuoret taas ovat hiukan avoimempia puhumaan, heille kirkko ei merkitse juuri mitään ja monet ovat ateisteja.

Itse koen, että Espanja tarvitsee nyt paljon rukousta. Pitkä historia kristittynä maana on jättänyt oman jälkensä ja julistamista tärkeämpää on kantaa rukouksin kansaa Jumalan eteen. Paastoa ei saa myöskään unohtaa, jos haluamme nähdä enemmän Jumalan tekoja. Ei niin, että me jotenkin omalla toiminnallamme saisimme Jumalan liikkeelle, mutta omalla passiivisuudella voimme kyllä olla esteenä Jumalan työlle (ainakin omassa elämässämme). Siksi on aika nousta yhdessä rukoilemaan läpimurtoa Espanjaan.

Posted in Yleinen.